Muuttoa seuraamassa

Hyvää elämää: kotiovelta urkukonserttiin on viiden minuutin kävelymatka (sinfoniakonsettiin vain kahden minuutin) ja kuudessa minuutissa pääsen luontoretkelle Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon.

Tiistaina oli konsertti ja keskiviikkona oli ohjelmassa Arktika-retki merelle. Keväisin tietyt muuttolinnut matkaavat tästä vaistojensa ajamana Novaja Zemljalle ja muualle arktiselle alueelle pesimään, mistä juontuu muutolle annettu nimi Arktika. Linnut lentävät aivan tiettyjä reittejä pitkin, joita sanotaan muuttokäytäviksi, ja pari sellaista sattuu kulkemaan merellä tuosta läheltä.

Sää oli hyperhyvä, lämmintä, lähes pilvetön taivas, näkyvyys viisitoista kilometriä ja tuulta itäkoillisesta enintään 2 metriä sekunnissa, mutta sekin tyyntyi. En olekaan nähnyt ennen merta niin rasvatyynenä kuin tällä retkellä.

Ostin matkaa varten lintukiikaritkin, mutta runsaasta suurennoksesta huolimatta allit, riskilät, ruokit, merimetsot, mustalinnut, pilkkasiivet jne näyttivät kaikki lähes samoilta. Joka tapauksessa oli hieno näky, kun tuhannet linnut matkaavat jonossa taivaalla, lisää tulee horisontista ja meressäkin kelluu suuria parvia lepäilemässä ja aterioimassa. Mukana ollut asiantuntija-selostaja summasi päivän päätteeksi saldon: 56 lajia ja 15 000 muuttajaa. Eikä Arktika ole edes vielä täydessä vauhdissa. Nyt ymmärrän lintubongareita taas paljon paremmin, linnut ovat kiehtovia olioita. Tosiharrastajan muuten tunnisti toppahaalarista ja teleobjektiivista, merellä on kylmä vaikka rannassa olisikin +18 astetta, ja optiikkaa tarvitaan ymmärrettävistä syistä.

Merellä oloon kuuluu ehdottomasti kahvin ja oluen tuoksu sekä vieno dieselinkatku vuoroveneen moottorista. Näiden lisäksi on tietysti oltava saaripysähdys ja evästauko jääkauden ja veden hiomilla rantakallioilla, mieluusti auringon lämmössä.

Nappasin pokkarillani retkellä muutaman kuvan, horisontin vinoutta en pyytele anteeksi (paitsi näin epäsuorasti).

Mainokset
Kategoria(t): arki, harrastukset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Muuttoa seuraamassa

  1. Anoominyymi sanoo:

    WAU! Olen kade. Todella kade.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s