Höyryvoiman kauhunhetkiä

Täytin maaliskuussa 40 vuotta ja tilasin itselleni merkkipäivän kunniaksi Saksasta höyrykoneen, tällaisen. Se on ensinnäkin helvetin hieno, toisekseen se on sisustuselementtinä näyttävä ja kolmanneksi se tekee sähköäkin. Sen voi todeta siitä, että lamppu loistaa koneen käydessä.

Tälläinen masiinahan pitää koeajaa. Ensimmäinen koekäyttö sujui hyvin: ohjeiden mukaan 5 desilitraa vettä kattilaan, 6 mukana tullutta Esbit-polttoainetablettia polttimeen, tuli kattilan alle ja menoksi. Manometrin näyttämä höyrykattilan paine kohosi 1,5 bariin ja pysyi maltillisissa rajoissa, kun säätelin kierroksia hitaasta nylkytyksestä täyteen huudatukseen. Tuumailin, miten hyvät turvamarginaalit ovat saksalaiset insinöörit onnistuneet rakentamaan: Esbit-tableteista paloaikana lähtevä lämpöenergia ehtii lämmittää vettä juuri tarpeeksi, muttei liikaa, ja lisäksi laitteessa on varoventtiilikin räjähdyksiä estämässä.

Toisella kerralla meinasi käydä köpelösti. Fukushima-tyyppinen katastrofi onneksi vältettiin, mutta dramatisoin tapahtumien kulun tässä.

00:00 Höyrykone olohuoneen lattialle. Kokeeksi 4 desilitraa vettä kattilaan (turvamarginaalien rajoissa silti) ja polttimeen 6 Esbit-tablettia, tällä kertaa Suomesta tilattuja ja hieman murentuneita.

00:00:15 Tablettien sytytys ja polttimen työntäminen kattilan alle

00:05 Tabletit palavat ärhäkkäästi, vesi kuumenee ja kattilan paine kohoaa nopeasti 1,5 bariin, manometrin vihreän ja punaisen alueen rajalle.

00:05:10 Kone käyntiin.

00:05:15 Koneen käydessä paine ei laske, kuten normaalisti voisi olettaa, vaan kohoaa. Poltin nimittäin palaa edelleen kiivaasti ilmeisesti murentuneiden tablettien johdosta, ja tavanomaista pienempi vesimäärä lämpenee polttoainemäärällä edellistä kertaa nopeammin.

00:05:45 Yritys vähentää painetta kierroksia lisäämällä ei onnistu, vaan paine on jo punaisella alueella 2 barissa.

00:05:47 Painetta saadaan alennettua turvallisiin rajoihin huudattamalla vihellyspilliä, mutta pilli päästää kattilasta höyryä, ja paineen alentuessa kehittyy runsaasti lisää höyrykuplia. Veden pinta alkaa alentua uhkaavasti. Jos se laskee liian alas, kattilan juotokset sulavat.

00:05:48 – 00:7:00 Hermostunutta tasapainoilua kierrosten säätämisen ja pillin käytön välillä, paine käy usein punaisella alueella, ja tuli polttimessa palaa edelleen täysin voimin.

00:7:01 Kondenssiveden laatikko on tyhjennettävä tai se tulvii. Sitä ei voi tehdä pysäyttämättä konetta höyryventtiilistä. Höyryventtiilin sulkeminen lisää painetta kattilassa nopeasti, siispä kattilan painetta on alennettava huudattamalla pilliä hyvin pitkään. Vedenpinta alenee edelleen uhkaavasti.

00:7:20 Paine laskee 1 bariin, höyryventtili suljetaan, kondenssiveden laatikko tyhjennetään.

00:7:30 Kondenssiveden laatikko asennetaan paikoilleen. Paine on ehtinyt nousta jo 1,7 bariin, siis punaiselle alueelle.

00:7:30  – 00:8:15 Edelleen pelokasta tasapainoilua kasvavan paineen, kierrosten säätämisen ja pillin käytön välillä, eikä tuli osoita laantumisen merkkejä.

00:8:16 -00:8:29 Pidetään tuumaustauko. Sen aikana manometrin viisari kiertyy pitkän matkaa punaiselle alueelle ja varoventtiili alkaa sihistä pahaenteisesti. Havaitaan myös veden pinnan alenneen jo vaarallisen alas.

00:8:30 Päätetään poistaa poltin kattilan alta.

00:8:30:01 Polttimen havaitaan juuttuneen kiinni, mahdollisesti lämpölaajenemisen seurauksena.

00:8:30:02 – 00:8:31:00 Reuhdotaan sitä poltinta, kunnes se irtoaa.

00:8:31:01 Havaitaan liekkien lyövän korkeina, aletaan kuljettaa poltinta kohti pesuallasta.

00:8:31:03 Pysähdytään puolimatkassa, koska kävelystä seuraava ilmavirta hulmuttaa liekit näpeille.

00:8:31:04 Jatketaan matkaa, koska ei poltinta voi puulattiallekaan laskea, ja tuli on saatava sammumaan. Palakoon vaikka sormet, kunhan ei asunto.

00:8:31:05 Pulautetaan poltin pesualtaaseen ja lasketaan vettä päälle. Käry on ikävä, mutta helpotuksen tunne suuri.

00:8:31:10 – subjektiivisesti aika pitkään. Kattilassa on painetta vielä 1,5 baria, puretaan se ajamalla konetta jälkilämmöllä kunnes se pysähtyy. Vettä jää sentään jonkin verran kattilaan.

Tilanne ratkennut. Suuronnettomuuden tutkijalautakuntaa ei tarvita, eikä pienonnettomuuden viisastelutoimikuntaakaan. Kärykin häviää tuulettamalla. Opetukset: vastaisuudessa enemmän vettä, vähemmän Esbittiä.

Mainokset
Kategoria(t): arki, harrastukset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Höyryvoiman kauhunhetkiä

 1. Neiti H. sanoo:

  Kiitos päivän mahtavimmista nauruista 😀 Tämä kuvaa juuri hyvin sitä kuin pojat on aina poikia 😀 Hyvin kirjoitettu!

 2. Neiti H. sanoo:

  Ai niin ja ihan unohtu tässä se mitä piti sanoa eli ONNEKSI OLKOON tietysti 🙂

 3. Celia sanoo:

  Pojat ovat poikia, myös nelikymppisinä *huoh*:D

  Ei sulle muuten sattunut juolahtamaan, että kylpyhuoneen kaakelilattia voisi olla turvallisempi paloalustana ja vesipistekin olisi ollut lähempänä. Tai ainakin olisit varustautunut asiankuuluvilla sammutusvälineillä (sammutushuopa, palosammutin, vesisanko tms.) 😉

  Onneksi olkoon jälkikäteen syntymäpäiväsi johdosta.

  Voi olla, että näet vielä seuraavankin syntymäpäiväsi, jos maltat olla hieman varovaisempi leikeissäsi. 😉

  • tikitys sanoo:

   Ei sattunut kylppäri juolahtamaan mieleen, sillä ideana oli fiilistellä tekniikan kehityksen ja teollistumisen historiaan liittyviä juttuja hillitysti puksuttelevan höyrykoneen ääressä, vähän samaan tapaan kuin jotkut tykkäävät polttaa tuikkukynttilöitä. Mutta enpä arvannut, että polttoaine voisi olla yhtäkkiä palaa tavanomaista tujummin.

   Lapsena haaveilin siitä, että täyttäisin tuollaisen höyrykoneen kattilan veden asemesta bensalla. 😉 Nyt olen vähän järkevämpi.

 4. Sola sanoo:

  Onnittelut Katto-Kassiselle 🙂

 5. lianna sanoo:

  Mahtava meininki, tuo mullekin!

  Samalla masiinalla siis voidaan toteuttaa keksijän unelmia ja kärvistää muualle naapuriasuntoon (ikävän huonosti äänieristettyyn taloon) muuttanut nuori mies. Pillin vihellyttäminen ja epämiellyttävä käry, mahtavaa!!! Kaikki siis on mahdollista.

  Myöhäinen synttäritoivotus

 6. Nimetön sanoo:

  Voi miten ihanan suloista, että haluat ostaa synttärin kunniaksi HÖYRYKONEEN!! Aivan mahtavaa!

 7. Myöhästyneet onnittelut merkkipäivän johdosta!!!! Johan oli taas sattumia kerrakseen 🙂

 8. Nimetön sanoo:

  Melkoista törsäystä laittaa 6 esbittiä kattilan alle kerralla. Itselläni on vastaavan kokoinen kone ja polttelen normaalisti puolikkaita tabletteja kerrallaan ja lisäilen uutta edellisen perään aina ennenkuin ehtii sammua. Kovemmilla kierroksilla max 2 esbittiä kerrallaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s