Liikeidea

Joku aika sitten oli Heurekassa NOAA:n kehittämä Science on a Sphere -systeemi. Kyseessä on pallon muotoiselle valkokankaalle videotykeillä heijastettu kuva vaikkapa maapallosta tai kuupallosta tai mistä vain pallosta. Sen avulla voi havainnollistaa animoituja sääilmiöitä, mannerliikuntoja vuosimiljoonien aikana, lentoreittejä vuorokaudenajan mukaan, lumi- ja jääpeitteen vuodenaikaisvaihtelua, Marsin pinnanmuotoja ja ties mitä.

Entä jos tuollaisesta systeemistä tuotteistaisi myytävän karttapallon, jossa projektorit olisivat sisäpuolella? Nykyiset miniprojektorit alkavat olla kooltaan sopivia tavallisen karttapallon sisään sijoitettaviksi. Tai ehkä mitään projektoria ei tarvita, koska pallopinta voisi olla näyttö itsessään, jos näyttötekniikka sen sallisi.

Palloa voisi ohjata tietokoneella tai kosketusnäytöllisellä kaukosäätimellä (tai pallopintaa itseään klähmimällä) ja siihen voisi  ladata langattomasti uusia ohjelmia netistä. Nythän Nasan STEREO-luotaimet tuottavat Auringostakin kuvia kummaltakin puolelta, joten oman karttapallon voisi muuntaa reaaliaikaiseksi aurinkopalloksi ja katsella mitä tapahtuu. Tai sitten voisi pällistellä revontuliovaalien sijaintia maapallolla, tai ionosfäärin tilaa tai, tai, tai…

Puhumattakaan kaikenlaisista luovista systeemeistä, jotka tuollainen pallopintanäyttö mahdollistaisi.

Ehkä tällainen karttapallo on jo olemassa, mene ja tiedä.

Mainokset
Kategoria(t): arki. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s