Kelvottomat jalat

Kävin viikko sitten lääkärissä kuulemassa verikokeiden tulokset niiden levottomien jalkojen vuoksi. Ei mitään vikaa missään, kaikki arvot erittäinkin ok.

Lääkäri siitä sitten kirjoittamaan lähetettä neurologille.

Kun sitten yritin varata lääkäriaseman asiakaspalvelusta neurologille aikaa, niin kävi ilmi, ettei firmassa ole neurologin vastaanottoa laisinkaan. Eikä koko kaupungissakaan yksityisellä puolella. Pitäisi mennä maakunnan pääkaupunkiin tai vielä kauemmas. Julkisella puolella pääsisi neurologin vastaanotolle sairaalaan, mutta ei tällä minun saamallani lähetteellä. Pitää olla eri lähete.

Minä siitä sitten päättämään, että nyt en jaksa tulla kierähtämään kolmannelle visiitille jotain viheliäistä plankettia pyytämään. Päätän soittaa parin päivän päästä ja pyytää lääkäriä tekemään lähetteen, jonka voin sitten kipaista noutamaan asiakaspalvelusta.

No, vaiva katoaakin kokonaan ja minä saan nukuttua hyvin melkein viikon.

Paitsi en viime yönä. Olipa taas saatanallinen yö käsiä myöten, kunnes nöyrryin syömään 1 kpl Ibumax 400 mg. Se jotenkin väsyttää oikealla tavalla. Olen pitkään etsinyt tämän vaivan aiheuttajaa ja myös jotakin tekijää, joka sen poistaa. Tähän mennessä olen joutunut huomaamaan, että luulotteluni ovat aina olleet post hoc ergo propter hoc -virhellisiä. Luulemani laukaiseva tekijä ei olekaan kyennyt aiheuttamaan levottomia jalkoja uudelleen, ja vaivan parantava tekijä taas ei olekaan parantanut sitä toistamiseen.

Paitsi että mirtatsapiini-niminen lääkeaine, jota sain monta vuotta sitten unettomuuteen, aiheutti joka ikinen kerta sietämättömän pahan levottomien jalkojen yön, ja vaiva katosi heti kun lakkasin sitä rotanmyrkkyä syömästä. Siinä oli aivan selvä syy-yhteys (mukana myös rahtunen ironiaa: unilääkkeen sivuvaikutus estää unensaannin). No, jos kerran syy-yhteys oli silloin kemiallinen, niin miksei se voisi olla sitä nytkin? En syö mitään lääkkeitä tai käytä muitakaan aineita, mutta mitä jos syyllinen piileekin ruuassa – sehän teknisesti ottaen koostuu pelkästään kemikaaleista. Ehkä syypää on jokin ruoka-aine tai lisäaine, vaikka natriumglutamaatti? Ruokavalion koostumuksen selvittäminen onkin aikamoinen savotta, samoin epäilemieni aineiden eliminointi ja käyttöönotto uudelleen asian varmistamiseksi.

Ehkä silti voisin varuiksi käydä sen lähetteen nappaamassa. Perseestä tällainen, olen koko ikäni ollut terve, ei ole hampaissakaan reikiä ollut, ja nyt sitten tämä.

Mainokset
Kategoria(t): arki. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

9 vastausta artikkeliin: Kelvottomat jalat

 1. Mummo sanoo:

  Olen sinun jalkajuttujasi seurannut kiinnostuneesti, koska itselleni on ilmestynyt samantyyppistä ongelmaa. Tosin en täsmällisesti tiedä, millä lailla jalkasi ovat levottomat. Minulla tuntemukset eivät ole suoranaisen epämiellyttäviä vaan lähinnä omituisia. Lepotilassa jaloissa, käsissä, niskassa tai takaraivossa tuntuu sellaista väreilyä kuin makaisi hierontatyynyn päällä.

  Toki olen minäkin googlaillut erinäisiä mahdollisuuksia. Selväksi on käynyt, että varsin monilla ihmisillä on tämäntyyppistä väreilyä. Lääkärit ovat kysyjille vastailleet, että stressillä on vaikutusta asiaan ja magnesiumia kannattaa syödä ja kahvia vähentää. Ja kiihkeä tarkkailu lisää oireita. No, eipä näistä tiedoista paljon iloa ole ollut.

  Onko sinulla ollut pahoja lihasjännityksiä jossakin? Minulla oli. Kun jännitys laukesi, alkoi tulla näitä värinöitä. Olen päättänyt nyt suhtautua niihin myötämielisesti ja lakata kuvittelemasta erinäisiä kuolemantauteja.

  Tuli vain tuosta unilääkkeen ja levottomien jalkojen yhteydestä mieleen, että sinullakin saattaisi olla lihasjännitykseen liittyvää kytkentää tuossa. Minulla nuo värinät alkoivat, kun söin muutaman päivän ajan Dolania (lihasrelaksanttia). Sain siitä niin villejä reaktioita, etten enää viitsinyt syödä.

  • tikitys sanoo:

   Se on sellainen erikoinen aaltomaisesti etenevä paineen tunne tai lihasrentouden katoaminen tai lihasten äkillinen mutta lievä jäykistyminen. Ilmenee täsmälleen sillä hetkellä kun olen vajoamassa uneen. Juuri sen verran epämiellyttävä, että nukahtaminen ei ole mahdollista. Kyseessä ei ole nukahtamiseen liittyvä tahaton lihasnytkähdys, vaan toisenlainen juttu. Meidän suvun miehillä tätä esiintyy muutamilla.

   Lihasjännityksiä ei minulla paljon ole, pilateksessa tosin havaitsin, että oikein jäykkää lihasta venytellessä se alkaa tutista ja vispata kuin katuporan vieressä seisoisi, kunnes venyessään sitten tokenee.

 2. Celia sanoo:

  Voisithan sinä kokeilla magnesiumia. Ei ota jos ei annakaan. Minä syön magnesiumia lähinnä lihaskramppien estämiseen, mutta erinäisten nettitietojen mukaan magnesiumin pitäisi auttaa myös levottomiin jalkoihin.

  Toisaalta esimerkiksi Duodecimin terveyskirjasto tiesi kertoa, että magnesiumista on harvoin puutetta, koska sitä saa ravinnosta tarpeeksi. Eipä sivusto kertonut sitä, miksi lihaskrampit sitten ovat yleisiä, vaikka magnesiumia pitäisi olla tarpeeksi ruuassa.

  Toisinaan vitamiinien ja hivenaineiden syömiseen liittyvä tieto on lähinnä uskomustiedettä tai puskaradion tuotetta. Edelleenkin olen sitä mieltä, että kokeilemalla sen näkee, mitä hivenainetta tarvitset.

  Magnesiumia saa apteekista ja luontaistuotekaupoista. Löytyypä niitä myös hyvin varustetuista ruokakaupoistakin nykyään. Ehdit syödä purkin tai pari ennen kuin saat vastauksen lähetteeseesi.

 3. ferrugo sanoo:

  Sen kummemmin levottomia jalkoja tuntematta komppaan Celiaa magnesium-asiassa. Minäkin käytän sitä lihaskramppien ja puutumisen estämiseen. Esim juoksulenkillä mulla alkaa jalat krampata ja tulla jalkapohjiin se sellainen ”neulanpistely” -tuntemus. Magnesium reilulla annostuksella on auttanut. Ja pihistellä ei kannata, sitraattimuotoinen on ilmeisesti parhaiten imeytyvää (ja kalleinta), ja oksidi joidenkin mielestä yhtän tyhjän kanssa. En ota kantaa, ostan kalleinta 😉 Magnesiumista ei tosiaan käytännössä voi pahaa puutosta olla, koska sitä on ”kaikessa”, mutta toisaalta siinä ei myöskään ole mitään sellaista, joka olisi liika-annostuksena vaarallista. Olen myös huomannut, että monesta multivitamiinista juuri magnesium puuttuu jostain ihme syystä! Jotes, kokeileminen maksaa vaivan ja muutaman euron.

 4. Mummo sanoo:

  Tikitys,
  jos samaa vaivaa sinun suvussasi esiintyy muutamilla muillakin, kyse ei liene tappavasta taudista. Ei se tieto tietysti lohduta, jos uni ei tule. Mutta ehkä ei ole välttämätöntä selvittää, mistä lihasten jäykistely nukahtaessa johtuu, vaan pikemmin, mikä siihen auttaisi. Apuhan voi löytyä, vaikka syy jäisi ikiajoiksi hämärään.

 5. Miru sanoo:

  Minulla oli jalat ihan järkyttävän kipeät tai oikeestaan jotenkin pökkelöt ja pahinta oli just nukkumaan mentäessä…. Tuskaa. Menin lopulta lääkäriin kun mikään normaali kipulääke ei auttanut ja jalat rupesivat makoillessa nytkähtelemään ja kipu oli todella inhottavaa. Lääkäri ensin epäili levottomia jalkoja, mutta kun tutki koko kroppaani tarkemmin, huomasi että minulla on hieman vino lantio joka sitten on jumiuttanut joitain lihaksia alaselän ja takaliston alueella ja se aiheutti säteilykipua muualle vartaloon ja juuri pahiten jalkoihin. Sain lähetteen fysioterapeutille joka muovasi lihaksiani ja sain hyvät venyttely ohjeet ja ne auttoi. En ole päässy vaivasta kokonaan eroon, mutta tiedän mitä kannattaa tehdä kun huomaan jalkojen taasen vähän kipeytyvän. Pilates on muuten todella hyvä ja monipuolinen laji tällaisiin vaivoihin 🙂

 6. Josefiina sanoo:

  Minua katsotaan pitkään kun en kysyttäessä muista lasteni horoskooppimerkkejä, hädin tuskin tiedän omani. Ei voisi vähempää kiinnostaa.

 7. Josefiina sanoo:

  Oho, tuo edellinen oli siis kommentti SEURAAVAAN postaukseen!

 8. tikitys sanoo:

  Kiitoksia kommenteista! Magnesiumia olen kokeillut jo, enkä ole havainnut sillä olevan mitään vaikutusta. Aloitin sen syömisen, kun sain kolme päivää kestäneen pohjekrampin Pilates-rääkin seurauksena. Oma vika, mitäs otin niin rankasti. Oli ikävää hipsiä varpaisillaan ne kolme päivää.

  Toisaalta mulla on magnesiumoksidia eikä -sitraattia, eli ehkä annan tälle hivenaineelle vielä uuden mahdollisuuden.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s