Puhde

Viime vuoden elokuussa kirjoitin videopeleistä ja siitä, miten olin ostanut Hama-helmistä askarrellun videopeliörkin. Eilen ja tänään askarsin muutaman örkin itse:

Ylärivin otukset ovat Dig Dug -pelin hahmot Pooka ja Fygar (copyrightit sillä firmalla, joka pelin teki), alin on ylijäämä-Hamoista koostettu oma jäljitelmäluomukseni, jonka nimi voisi olla vaikka Örri-Kykny.

Dig Dug oli hauska peli, siinä päähahmon tehtävänä oli pumpata noihin örkkeihin ilmaa, kunnes ne halkesivat, elleivät sitä ennen saaneet päähahmoa kärvennettyä liekeillä (lohikäärme) tai surmattua koskettamalla (pallero, jolla on maski). Makaaberia mutta hupaisaa.

Liimasin noiden taakse kuumaliimalla litteän magneetin tai pari, ja nyt minulla on kolme uutta jääkaappimagneettia. Tai oikeastaan kaksi, sillä Örri-Kyknyn varalta minulla on muita suunnitelmia, joista jäljempänä. Sitä ennen vähän arviointia.

Noita helmiä olisi voinut sulatella silitysraudalla tehokkaamminkin, nyt niiden keskusreikä jäi paikka paikoin avoimeksi. Lisäksi minua arveluttaa kuumaliiman käyttö magneetin liimaamiseen: fysiikan lakien mukaan magneettisuus katoaa kuumennettaessa, joskin lämpötilan täytyy kaiketi olla aika korkea. Kuumaliiman toinen, pahempi ongelma on venyvyys ja sitkaus. Hiukan juoksevampi epoksi olisi parempi.

Örri-Kykny-suunnitelma on seuraava: aion kiinnittää otuksen jonnekin sopivaan paikkaan kaupungille, siten, ettei se paista silmään liian helposti, muttei ole aivan piilossakaan. Se, joka osaa katsoa muualle kuin eteensä, saattaa otuksen bongata ja mahdollisesti ilahtua siitä. Magneeteilla örkki pysyy kiinni metalliesineissä aika hyvin, ellei sitten pakkanen vaikuta asiaan jotenkin. Tämä epävarmuus poistuisi, jos hankkisin neodyymi-supermagneetteja. Niillä varustettua örkkiä ei niin vain alustastaan irrotettaisikaan.

Näitä ötskyjä voisi tehdä lisääkin ja kylvää sinne tänne eri paikkoihin ja kaupunkeihin. Ehkä jokaisen niistä voisi valokuvata, nimetä ja dokumentoida blogiin, jossa antaisin samalla kryptisen vihjeen olion sijaintipaikasta.

Mainokset
Kategoria(t): arki, harrastukset, teh hönöily ûnd nokkeluudet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

14 vastausta artikkeliin: Puhde

 1. Oma tila ja ajatuksia sanoo:

  Meillä on lasten jäljiltä noita hama -juttuja laatikot pullollaan. Niissä on mukavan legomaiset värit ja loputon mahdollisuus eri muotoihin, joten ne viehättävät lapsenmielistä ;P

 2. Paletti sanoo:

  Tänään oppimani kykny-sana (kiitos vaan) onkin osoittautumassa monikäyttöiseksi. Tämä Örri-Kykny on oikein söpö. Minä olen joka kerta ainakin lievästi ilahtunut bongaamistani neulegraffiteista, bookmooch-kirjoista, kolikoista ym. tavarasta, kannatan suunnitelman toteuttamista!

  • tikitys sanoo:

   Ole hyvä, kykny on itse keksimäni sana, joka minun kielenkäytössäni tarkoittaa mitä tahansa pientä nyppylää tai kohoumaa jossakin, tai mitä tahansa muuta asiaa.

   Ehkä täytyy tehdä vielä joku äijämäisempi tultasyöksevä örkkimörssäri, ettei mene liian söpöilyksi!

 3. Rara sanoo:

  En jaksa googlata mikä on miehen nimi, mutta on olemassa heppu, joka matkustaa ympäri maailmaa ja liimailee eriskummallisiin paikkoihin pac-manin kummitusten kuvia. Törmäsin noihin kummituksiin Ljubljanassa ja ystäväni kertoi, että niitä löytyy muualtakin maailmasta.

  Kummituksiin törmätessämme olimme juuri pohtimassa minulle uusia uramahdollisuuksia (jotain missä saisi matkustaa, lukea ja kirjoittaa) ja siitä se idea sitten lähti: ryhdyn matkustamaan ko. miehen perässä ja liimailen kummitusten viereen aina pac-manin kuvan. Ja kirjoitan lopuksi loisteliaan kirjan kokemuksistani. Kirja myy miljoonia ja sitten voinkin käyttää loppuelämäni matkustellen, lueskellen ja kirjoitellen. Niin helppoa se on! (Miksi siis olen vielä tässä, enkä etsimässä niitä kummituksia, hmmm….)

  Mutta siis, hyvä idea 🙂

  • tikitys sanoo:

   Googlailin sanoilla ”ljubljana video game street art”, ja löysin Wikipedia-artikkelin hemmosta nimeltä Invader. Ompi varmaan hän. Hrmph. Tai siis hieno homma, mutta nyt tunnen olevani jonkinlainen merkittävästi huonompi copycat. Toisaalta keksittiinhän kyllä radiokin samanaikaisesti monessa paikassa maailmaa.

   Haamuja jahtaamassa / Chasing Ghosts – vähänkö olisi hieno kirjan nimi!

 4. muumimamma sanoo:

  Meillä on noita helmiä kanssa hyllyissä vaikka muille jakaa. Kiitos hyvästä vinkistä – miten niitä voi käyttää uudella tavalla.
  Vaikka juuri täytinkin 40 uskallan ehkä vielä avata purkin ilman että helmet löytyvät lattialta – ja kokeilla jonkin hahmon tekemistä – lapsenmielisesti – angry birds hahmo pojalle synttäin kunniaksi ❤ ja sitten maailmaa matkavaalle kaverille voisi lähettää postitse muutaman myös- joku kiva suomi aihe – harmi (:)) ettei niitä voi lähettää sähköpostitse – siinä olisi vielä suunnittelun ja kehitystyön sarkaa….

 5. -kummitus- sanoo:

  Siun magneettihahmosi hakkaa neulegraffitit mennen tullen. Kestää paremmin suomalaista säätä.

  Älkää etsikö kummitusta, en tahdo löytyä. ;-DDD

  • tikitys sanoo:

   Kiitos kiitos, ehkä kestää, vähän kyllä epäilyttää tuon muovin ja väriaineen UV-säteilyn kestävyys. Värit voivat haalistua aika äkkiä ja muovikin hapertua.

 6. Hiipinä sanoo:

  Kolmen tytön äitinä lähtökohtaisesti vihaan hamahelmiä.

  Toi on kuitenkin katu-uskottavaa ja miehekästä ”neuletagitusta”.

 7. Neiti H. sanoo:

  Hyvä idea 🙂 Joskus ajattelin, että piilotan kirjaston kirjojen väliin positiivisia lappuja esim. ”Vietä mukava päivä” ”Muista hymyillä” tms… Kun siskoni muutti pois kotoa ja joutui asumaan satojen kilometrien päässä meistä, niin muutoa tehdessä piilottelin tuon kaltaisia positiivisia lappusia sinne. Osan hän löysi ja osa taitaa edeleen olla löytämättä, osa ehkä hävinnyt.

  • tikitys sanoo:

   Kuulostaa Yoko Ono -tyyppiseltä meiningiltä, hänellä oli aika hyvä näyttely tässä joku vuosi takaperin Tennispalatsissa. Fiksua positiivisuutta, ei mitään lällyilyä.

 8. Noomi sanoo:

  Hei – tuli heti noista sun örkyistä mieleen tämä Ns. Invader-heppu. Ne on oikeasti tosi hauskoja tageja, vaikken yleensä mistään tageista vanhojen rakennusten seinissä pidäkään. Jos käytte Pariisiissa, suosittelen tutustumaan aiheeseen enemmän.

  Tällaiset tyypit järjestävät sangen loistavia pyöräopastuksia Pariisiin ja esittelevät samalla mm. Mr. Invaderin taideteoksia, joita ei ehkä muuten tulisi huomanneeksi. He osaavat myös kertos kuinka välttää jonot Louvreen. Yksi elämäni oivallisimpia pyöräretkiä. Suosittelen.

  http://www.bikeabouttours.com/

 9. Rara sanoo:

  Invader sen täytyy olla (kiitos kun googlasit) – ja minä kun olin niin varma, että se oli Pac-manista… No kai siihen avaruusaluksen viereenkin voi Pac-manin laittaa (pidän omasta ideastani sinnikkäästi kiinni!).

  Idea voi olla hyvä, vaikkei sitä keksisikään ensimmäisenä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s