Tihentymiä

Unkari-tihentymiä. Perjantaina tuli työasioissa vastaan unkarilainen kylä nimeltä Görbeháza. Lauantaina nappasin radiosta keskiaaltoalueen päälle, ja eikös sieltä tullut unkarinkielistä ohjelmaa ja ilmeisesti joululauluja. Kuuntelin lumoutuneena pitkiä ja lyhyitä vokaaleja sekä ässien variaatioita ja yritin saada tolkkua. Enpä saanut.

Sunnuntai-iltana paketoin lahjoja, muistelin Kissan oppeja paperin taittelusta, kuvioiden kohdistamisesta, pakettinauhan värin valinnasta ja kaikesta sellaisesta, joka ennen Kissaa oli minulle herttaisen yhdentekevää. No, siinä ährätessäni sitten putkahti päähäni sanapari Görbeházan pojat. Sitä aloin sitten hokea, ja väänsin siitä pikku melodian, jota lallattelin tauotta paketoidessani. Harmi, ettei WordPressiin ole saatavana nuottikirjoitus-pluginia, joten en voi nuotintaa tuota pikku melodiaa tähän (se on kyllä todella simppeli, mitään ette menetä). Mietin, miten hyvä on, ettei Kissa ole täällä. Voin antautua omituisuuksilleni, eikä kukaan sano, että hei, snap out of it.

Mainokset
Kategoria(t): arki. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

14 vastausta artikkeliin: Tihentymiä

 1. Hiipinä sanoo:

  Kuvioiden kohdistaminen menee yli, lahjapaperin ja -narun pitää toki sointua toisiinsa.

 2. lianna sanoo:

  No mitä jos pistät sen riffin jotenkin solmisoiden tai vaikka äänien nimillä, niin saadaan tuntuma alkuperäsessä sävellajissa? Äänten keston voi merkitä vaikkapa näin:
  2= 32-osanuotti 3= 16-osanuotti 4= Kahdeksasosanuotti 5= Neljäsosanuotti
  6= Puolinuotti 7= Kokonuotti
  Yksinkertaisuus on usein kauneinta sekä sävellyksissä että paketeissa, turhasta näpertelystä tulee jotenkin luotaantyöntävä fiilis.

  Sairaslomalla on parasta, kun ei ole enää kipuja eikä sairauttakaan, mutta jolloin EI saa tehdä oikeita töitä. Tännekin on syntynyt kerrankin ihan kokonainen c-osallinen biisi 😀

  • tikitys sanoo:

   Hmm…ehkä jotenkin näin:

   5A#.-5A# 5A#.-5G 4F 4F
   5A#.-5A# 5A#.-5G 4F 4F
   5A#.-5A# 5A#.-5G 5F.-5F 5F.-5D
   5C.-5C 5D 5E 4F 4F

   Tuo .- jäljittelee merkintätapaa, jossa on ensin niinkö pisteellinen kahdeksasosanuotti, jota seuraa 16-osa. Meniköhän tämä muutenkaan oikein… Kuten huomaat, tämä on pelkkä tyhmä lallatus, eikä mitään musiikillista neroutta (mutta nuottikirjoitus tuntuisi kyllä aateloivan vähän mitä vaan).

   Onnittelut biisistä, saako niitä kuulla jossakin?

 3. lianna sanoo:

  Hihii, mahtavainen! Ja niin inspiroiva rallatus, että lähdin heti törkeesti työstämään sointutaustaa. Aloitin jostain aivan omituisesta sävellajista, mutta huomasinkin että kyse taiskin olla Bb:stä (eikä a#) elikäs F-duuri. Oliko sulla jo soinnut mielessä? Voishan tuossa kävästä vaikka rinnakkaismollissa viimesessä kertauksessa.

  Kiitosta vaan! Mä oon tällä hetkellä kiinnitettynä yhessä uudessa kokoonpanossa, mutta ympäristön kovat odotukset meinaa hyydyttää keikkailurohkeuden. Nykyisin mua kuulee siis vaan naapurit ja tänne eksyneet vierailijat. Mutta jonain päivänä…

 4. lianna sanoo:

  Eiku siinähän on kaks sävellajia. Ei mikään vähäpätönen rallatus siis

  • tikitys sanoo:

   Hohoh, mitään sointuja oo siihen ajatellu. Ja kaks sävellajia, se on ihan silkkaa epämusikaalisuutta mun taholta. Jos olisit ollut täällä kuuntelemassa, olisit ehkä kohteliaasti lausunut biisin olevan atonaalinen tai mikrotonaalinen. Tai poistunut jonkin sopivan tekosyyn varjolla, kuten vaikka ”kas, ulkona on nyt kesä”. Oikeasti tällaiset eräässä mielessä sävelmän sisältämät hokemat ovat puheen korviketta silloin, kun tekee jotakin suhteellisen yksitoikkoista tehtävää vailla ketään jonka kanssa rupatella juuri siinä hetkessä.

 5. lianna sanoo:

  Nohnoh, äläpä aliarvioi. Vuosia sitten näin dokumentin nykymuusikosta, joka oli täysin ekstaasissa popcornien poksahtelusta. Tämä ihminen kertoi ymmärtäneensä, miten äärimmäisen vähän luonnossa on kauniita epärytmisiä äänisarjoja. Itselle aarteita ovat etenkin yksinkertaiset melodiat, joissa on kuitenkin jokin koukku, vaikkapa sitten kaksi sävellajia. Siinähän se sävellystyö on kaikkein punnittavimmassa olemuksessaan (moni melodia on vain ylimääräisiä sointujuoksutuksia jonkun paljon käytetyn fraasin ympärillä…) Esityksen atoonalisuudesta voi tietysti valittaa.

  Mun instrumentit on piano ja oma ääni. Onneks en ole tässä elämän pyörteissä kumpaakaan niistä menettänyt.

  • tikitys sanoo:

   Musiikki ja äänimaailma yleensä on tosiaan laaja käsite, kun siihen sukeltaa. Taidat olla ihan formaalisti musiikin parissa koulutettu ihminen. Minä en ole, työväenopistossa opiskelin kitaransoittoa ja siitä eteenpäin olen itseopiskellut bändisoiton, levymerkin, omakustanteiden ja keikkailun parissa. Tosin niistä ajoista on kohta 20 vuotta.

   Laitanpa tähän iloksesi minua jo vuosien ajan ilahduttaneen tallenteen nimeltä Postal Workers in Ghana Cancelling Stamps. Nimi kertoo mistä on kysymys – ghanalaiset postin työntekijät leimaavat postimerkkejä ja viheltelevät niin tehdessään, pitäen rytmiä yllä leimasinten iskuilla ja ilmeisesti käsilläkin rummuttaen. Aito ja oikea työlaulu siis, ja svengaa kuin hirvi.
   .

   Mutta hei, laitapa tietoa jos joskus esiinnyt(te) jossain tai jos biisejäsi on kuunneltavissa jossakin.

 6. Celia sanoo:

  Hah, mitähän Kissa olisi tykännyt paketista, jonka paketoin ystävälleni. Nakkisormi, mikä nakkisormi. Minä en saa paperia aina taipumaan tahtooni. Silti en tinkinyt lahjapaperin ja -narun soinnutuksessa ja lahjakassikin oli tyylikäs ja sointui paketin värimaailmaan. Lahjan saaja silittelikin kassin samettista pintaa niin ihastuneena, että miltei toivoin itseni kassin tilalle. 😉

 7. lianna sanoo:

  Kiitos tallenteesta, todellakin ilahduttava veto! Mietin, että lataan sen kännykän soittoääneks, jos osaan ottaa alkulausahduksen pois. Joo, mulla on klassista ja pop-jazz-koulutusta, mutta myöhemmin oon tullu järkiini(?) ja siirtyny itseopiskelu- ja oppipoikalinjalle.

 8. lianna sanoo:

  Kiitos kysymästä, voin tosi hyvin. Tietysti nyt lomaillessa on välillä liikaa aikaa pyörittää mielessä asioita ja huomaan, että ero alkaa taas vähän jälkijättöisesti mietityttää. Ja tämä joulu ei ole kyllä yksineläjälle (yleistämättä muihin kuin itseeni) kovin herkullista aikaa… Matala mieliala ja väsymys voivat kyllä liittyä myös taudinkuvaan, joten oon luottavainen, että ne saadaan korjattua. Niin, blogin aloittaminen lykkäänty vähän, mutta ehkäpä vuodenvaihteessa voisin ryhdistäytyä ja uskaltaa..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s