NASA:n astrobiologiaan liittyvä tiedotustilaisuus

NASA pitää huomenna tiedotustilaisuuden astrobiologiaan liittyvästä löydöstä, joka vaikuttaa maapallon ulkopuolisen elämän etsintään. Linkin takana olevan tiedotteen sanamuodosta voi päätellä, että elämää maapallon ulkopuolelta ei siis vielä ole löydetty.

Tilaisuus on huomenna kello 21.00 Suomen aikaa, ja sitä voi seurata netistä. Suosio voi olla suuri, saa nähdä kestävätkö NASA:n serverit.

Mistähän mahtaa olla kysymys? Itse aprikoin pikaisesti, että tiettyjen kaasujen pitoisuudet Aurinkokunnan planeettojen ilmakehässä saattavat olla parhaiten selitettävissä bakteerien aineenvaihdunnalla, ja nyt näille jo jokunen aika sitten esitetyille käsityksille saattaa olla jopa tutkimukeen perustuvaa näyttöä pelkän teoretisoinnin asemesta. Venuksen ja Marsin ilmakehä nyt tulee ainakin mieleen. Venuksessa on rikkivetyä ja rikkidioksidia, vaikka ei pitäisi olla, koska nämä yhdisteet reagoivat toistensa kanssa. Marsissa taas on metaania, vaikka ei pitäisi olla, ja metaanin pitoisuus vielä vaihtelee vuodenaikojen mukaan, ollen kesällä suurimmillaan.

Toinen vaihtoehto voi olla, että maapallolta on löydetty organismeja, jotka selviävät ennennäkemättömän rankoissa ääriolosuhteissa, tai erittäin syvällä kivikehässä. Voi myös olla, että joidenkin maapallolta löytyneiden organismien geneettinen rakenne on niin muusta elämästä poikkeava, että ne ovat saattaneet päätyä maapallolle avaruudesta.

Asia voi myös liittyä Viking-luotainten 70-luvulla Marsissa tekemiin kokeisiin, joiden tulosten selityksiksi on viime aikoina ehdotettu jonkinlaista mikrobielämää. Ehkä tätä ajatusta tukevia tuloksia on nyt tavalla tai toisella saatu. Viime vuosien kulkijoiden ja luotainten myötä tietämys Marsista on lisääntynyt niin paljon, että voisin jopa veikata, että Mars on tilaisuuden aiheena.

Kiintoisaa.

Mainokset
Kategoria(t): harrastukset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: NASA:n astrobiologiaan liittyvä tiedotustilaisuus

 1. Rara sanoo:

  Olen usein pohdiskellut miksi lähtökohta on se, että elollisen elämän oletetaan vaativan maankaltaiset olosuhteet. Miksei elollisuutta voisi syntyä aivan toisenlaisista lähtökohdistakin? Jotain aivan erilaista, mutta silti elollista (jopa älyllistä). Kunhan mietin ja jään mielenkiinnolla odottamaan mitä kerrottavaa NASAlla on.

  • tikitys sanoo:

   Ei se varmaan oletuksena olekaan lähtökohta, ja ”maankaltaiset olosuhteetkin” on käsitteenä aika jännä. Elämän syntyaikoihin täällä oli täysin erilaiset olosuhteet ilmakehän koostumusta myöten, mutta kun pari miljardia vuotta sitten muutamat mikrobit keksivät yhteyttämisen ja saastuttivat ilmakehän kaasumaisilla ulosteillaan, eli hapella, niin nyt on sitten tällaiset olosuhteet. Tuo muinainen globaali saastekatastrofi on suurempi muutos kuin mikään mitä ihminen on saanut aikaan. Sen seurauksena nykyinen ilmakehä on kemiallisesti niin erikoinen, että ainoa selitys sen olemassaololle on elämä. Jos joltakin toiselta planeetalta vastaavanlainen ilmakehä löytyy, niin sitten tiedetään, että sielläkin on oltava elämää. Sen takia kai etsitäänkin maankaltaisia kiviplaneettoja, joilla on erikoinen ilmakehä. Muut erikoisuudet eivät ole (nykytietämyksellä) ihan niin helposti elämäksi selitettävissä, ja todistaminenkin on vaikeaa, kun paikan päälle on väistämättä hankalaa tai mahdotonta mennä.

   Itse luulen, että elämän synnyn täytyy olla ilmiönä hyvin yleinen, koska maapallossa ja Auringossa ja aurinkokunnassa ei ole mitään erityistä, mutta täällä sitä vain ollaan. Siksi elämää saattaa avaruudessa ja aurinkokunnassakin runsaasti, ja se saattaa olla kehittynyt aivan erilaisista lähtökohdista, mutta vielä sitä ei vain saada havaittua.

 2. Rara sanoo:

  Okei, ymmärrän tuon, että tietyt olosuhteet ovat merkki todennäköisestä elämästä ja sen takia juuri näitä merkkejä etsitään. Mutta kyllä varsin usein näkee toteamuksia, joiden mukaan elämä vaatii tiettyjä ainesosia, ja sitä minä olen jo pitkään hämmästellyt. Ja itseasiassahan tämä NASA-uutinen kiertyikin juuri tähän: elämää löytyi paikasta, jossa sitä ei olisi pitänyt olla.

  ”Elserin mukaan on pidetty itsestään selvänä, että fosforin saatavuus ohjaa eliöiden kasvua.”

  Joskus maa oli litteä ja toistaiseksi elämää etsitään meidän elollisuutemme lähtökohdista.

  • tikitys sanoo:

   Totta, oman tietämyksen rajojen tunnistaminen on vaikeaa. Ja silloinkin, kun rajat tunnistetaan, ne tuppaavat unohtumaan.

   Pitkään on spekuloitu, että jotkin organismit voisivat käyttää piitä hiilen asemesta, mutta tällaisia otuksia on paha löytää, kun ei edes tiedetä, mistä etsiä. Toinen hypoteesi on , että maapallolla on mikrobeja, jotka eivät ole lainkaan sukua muulle elämälle. Tällaiset mikrobit eivät välttämättä näyttäisi mikroskoopissa erilaisilta, joten niiden outoutta ei tunnistettaisi visuaalisesti, ja nykyisistä biokemiallisista elämäntunnistusmenetelmistä ne sujahtavat läpi huomaamatta, koska nykyiset menetelmät tunnistavat vain nykyisen kaltaisen elämän biologiset merkit.

   Tulee mieleen vanha vitsi miehestä, joka yöllä etsi kadonneita avaimiaan katulampun alta. Ei siksi, että ne olivat siinä kohdassa kadonneet, vaan siksi, että siinä oli valoisaa etsiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s