Löytynyttä eli makrokosmos ja mikrokosmos

Perjantaiksi sattui lämmin kirkas ilta, joten katselimme tyttären kanssa kaukoputkella taivaankappaleita, Jupiteria, sen kuita ja muita. Ihmeellistä, että maailmankaikkeuden valtavuus mahtuu muutaman millimetrin kokoisen ihmissilmän pupillista sisään.

Lauantaina sitten keksin tekemisen puutetta torjumaan geokätköilyn. Sitä ensimmäistä kätköähän en löytänyt, mutta ajattelin, että kaksi silmää etsii paremmin kuin yksi. Niinpä sitten valitsin seuraavaksi kätköksi itselleni hyvin merkittävässä paikassa sijaitsevan kätkön, jota sitten paukahdimme etsimään. Kyseessä on vanha tehdas, joka oli minun lapsuudessani hylätty ja raunioina, ja sellaisena täydellisen mieltäkiihottava kummituslinna, jonne oli pakko mennä seikkailemaan vanhempien kielloista huolimatta. Kiinteistön pihamaakin tuli tutuksi metsälaikkuineen päivineen. Rakensimme muun muassa majan teollisuuspesukoneeseen, jonka pesurumpuun mahtui sisään juuri ja juuri kaksi kymmenvuotiasta. Rumpua pystyi pyörittämään ulkopuolen hihnapyörästä. Joku teki ennätyksen: seitsemän kierrosta rummun sisällä ennen kuin oksennus tuli. Itse kestin kolme. Tehtaan sisältä taas löytyi kaikenlaista mukavaa romua ja sälää tai mitä lie asbestia.

Nyt tehdas on kokonaan uusittu miljoonilla euroilla ja kulttuurikäytössä. Kätkö sijaitsee pihamaalla, vihjeenä oli ”metsää ja kiviä”. No, kumpaakin tässä maassa riittää, mutta minä tiesin, että pihamaan metsikössä ei kovin monta kivirykelmää ole. GPS-laitetta kun ei ole, niin haarukoin Google Mapsilla summittaisen paikan, ja suunnistimme sen perusteella tyttären kanssa metsään etsimään.

Meni hyvinkin varttitunti useisiin tyhjiin koloihin pällistellessä. Ihmeellistä, mitä huomaa, kun huomiokyky terävöityy pieniin yksityiskohtiin: sammaleen kirkkaan vihreän värin ja sen lehtien moninaisuuden, kivenkolossa lepäilevän kotilon, torvijäkälän röpelöiset trumpetit, hämähäkinverkon pudonneella lehdellä, koko metsäisen mikrokosmoksen, joka jää silmältä kätköön, ellei varta vasten taivu ja katso.

Kun sitten katson laajemmin, että syksyisessä maisemassa kulkee juuri ja juuri erottuva polku yhden louhikon sivuitse. Ajattelin, että siinäpä hyvä johtolanka, ehkä muiden etsijöiden tallaama. Menin kivikon luo, ja huomasin kuinka yksi kivi oli vähän hassusti, ja sen takanahan kätkö sitten oli.

Aika riemukas hetki, löytäjän ilo oli suuri. Ensimmäinen löytynyt kätkö! Hetken merkittävyyttä lisäsi sekin, että paikka oli minulle tuttu ja muistoja täynnä jo lapsuudesta saakka. Nimet kirjoihin ja hurja hehkutus.

Poispäin kävellessämme katselin loppusyksyn sumuista maisemaa – oli tyyntä ja pysähtynyttä, sumu tuntui vaimentavan äänet ja syksyn värit näyttivät tavallistakin hillitymmiltä. Koivunlehtien keltaiset täplät erottuivat joenrannan mäntyjen vihreää vasten. Jälleen olin rauhallinen ja iloinen. Miten erikoista, että olen olemassa juuri nyt, että minulla on lapsi jonka kanssa jakaa tämä hetki aikaa, että tämäkin maisema on näin kaunis, ja avaruuden suuruus ja metsänpohjan pienoismaailma. Tunnen tuon saman onnellisuuden edelleen.

Samana viikonloppuna löysimme vielä neljä muutakin kätköä. GPS:ää ei tarvita, koska kätkön koordinaatit voi muuntaa geokätkösivulla WGS84-muotoon ja läiskätä ne Kansalaisen karttapaikkaan, mistä voi sitten tulostaa itselleen suunnistuskartan, jos haluaa.

Mainokset
Kategoria(t): arki, geokätköily, harrastukset, isyys. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Löytynyttä eli makrokosmos ja mikrokosmos

  1. lianna sanoo:

    Onpa ihana kuulla, että tuli onnistunut löytöretki teille tyttären kanssa. Mulla jäi geokätköilyt tuonnemmas, koska itsestäni löytynyt kaulan tunkeutuja osoittautui sitten pahanlaatuiseksi. Edessä on leikkaus ja sädehoitoa, minkä vuoksi joudun elämään hetken eristyksissä. Onneksi uusi ystäväni tietokone ei sädetyksestä vaurioidu ja voin ottaa tämänkin blogin mukaan sairaalan autiolle saarelle.

    Kuvauksesi syksystä ja olemassaolosta teki minut onnelliseksi ja se on aikamoisen lohdullista tässä hetkessä…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s