Fisheriä

Bruce Fisher, tuo eroseminaarien isä, kirjoittaa kuinka erossa on jättäjä ja jätetty. Jättäjä tuntee syyllisyyttä ja jätetty kokee hylätyksi tulemisen tuskaa. Vaan minäpä koen sekä hylätyksi tulemisen tuskaa että syyllisyyttä, koska aiheutin hylätyksi tulemiseni itse (vaikka tuskin aivan kokonaan, yritän vakuuttaa itselleni).

Edellisessä erossa olin itse jättäjä, ja se oli huikeaa voimaantumista. Tunsin syyllisyyttä siitä, että muutin pois tyttäreni elämästä (400 metrin päähän, mutta kuitenkin), mutta en ex-vaimoni jättämisestä.

Tämä päivä on ollut raskas. Heräsin aamuvarhaisella valoon, jota pimennysverhokaan ei täysin estä. Unen puutteessa rämmin läpi työpäivän ja kävin kaupungilla hoitamassa kotivakuutukseni kuntoon. Vakuutusvirkailija sanoi, että ”sinut on täällä yhdistetty johonkin naiseen nimeltä .” Purin yhdistämisen, kas näin ero naksauttelee auki jos jonkinlaisia siteitä jopa tietojärjestelmätasolla, tunteista nyt puhumattakaan.

Ilmoitin Kissalle eilen tekstarilla, että olen muuttanut. Hän vastasi vasta tuntien päästä. Jotain sekin viive viestii. En jaksa enää aprikoida että mitä. Välinpitämättömyyttä kai. Kas, aprikoinpa silti.

Testailen, kumpi tämän kolmion huoneista sopisi paremmin makuuhuoneeksi. Mukavamman tuntuinen ja muotoinen huone on valoisampi (huono juttu, mutta korjaantuu pimennysverhoilla) ja vähän meluisampi (ei korjaannu millään). Harmi.

Aina kun alan kaivata Kissan seuraa, hänen rakastavuuttaan ja materiaalista hyvinvointiamme, kertaan itselleni eronarratiivini tärkeimmät asiat: en rakastanut Kissaa, minulla oli paha olo, en halunnut lasta, olin itsekäs, tunsin syyllisyyttä siitä, että tyttärelläni oli luokseni niin pitkä matka. Tunneasioita ei mikään materia korvaa, ei maskeeraa, ei peitä.

Ilta viilenee, taivas seestyy. Minusta tuntuu, että samalla seestyn minäkin.

Mainokset
Kategoria(t): ero. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Fisheriä

 1. suhteeton sanoo:

  Tässä oman eroni pyörteissä ja tunnemyllerryksissä olen lueskellut erilaisten ihmisten blogeja samasta aiheesta. Suurin osa toistaiseksi löytämistäni on ollut naisnäkökulmasta, joten oli ”mukavaa” lukea myös miehen tekstiä aiheesta.

  Tuosta Fisherin jättäjä/jätetty -jaottelusta olen kanssasi samoilla linjoilla, se ei vaan ole ihan noin yksioikoista. Myös itse koen sekä hylätyksi tulemisen tuskaa että syyllisyyttä (osallisuudestani hylkäämiseen johtaneista tapahtumista tai tapahtumatta jääneistä), mutta sen lisäksi tunnen lisääntyvässä määrin myös vihaa. Järjettömän repivää vihata ja rakastaa, vaikka tuo viha lisääntyy niin se rakkaus ei lopu.

 2. tikitys sanoo:

  Tervetuloa kerhoon. Tunteet ovat varsinainen sekasotku, eikä vihaa kannata pelätä (tosin sen ei pitäisi antaa vaikuttaa siihen, mitä tekee). Eroon ei sentään kuole, ja lopulta siitä toipuu. Meno vaan on aika hurjaa välillä.

 3. suhteeton sanoo:

  Kerho, jonka jäsenmaksun mielelläni skippaisin. Vihaa itsessään en pelkääkään, vaan nimenomaan sen vaikutuksia toimintaani, mutta (ainakin) toistaiseksi vaikutukset ovat rajoittuneet verbaaliselle puolelle.

 4. Anon sanoo:

  Tilasin heti ensimmäisellä viikolla eron jälkeen Fisherin kirjan. Se on hyvä. Sitä vain lukee todella hitaasti, sivu pari kerrallaan. Niin paljon aiheuttaa ajateltavaa ja kipua. Kirja auttaa ymmärtämään tässä tunteiden vuoristoradassa. Ihmisen mieli on ihan uskomaton. Mielenkiintoista lukea erosta miehen näkökulmasta, niihin en ole montaa kertaa törmännyt. Jatkan lukemista 🙂

  • tikitys sanoo:

   Fisher on tosiaan erikoisella tavalla raskaslukuinen, ei vaikeatajuinen, mutta miettimään pistävä. Toisaalta suomenkielinen käännös ei ole kovin hyvä, englannin kieli paistaa läpi.

   Minusta tuntuu, että eroon voi olla lähinnä ihmisnäkökulma, sen verran samankaltaisia prosesseja miehillä ja naisilla on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s